Systémové upozornění
Hlavní informace

Tomáš Bílý pochází z Tábora. Je absolventem gymnázia v Soběslavi a následně magisterského a doktorského studia v oboru Jaderné inženýrství na FJFI ČVUT v Praze.

Na Katedře jaderných reaktorů působí od roku 2007, od roku 2010 je tajemníkem katedry a od roku 2014 akademickým pracovníkem. V minulosti působil jako dohlížející osoba na zajištění radiační ochrany na pracovišti školního reaktoru VR-1 (2013 – 2018) a pracovištích iontových svazků a rentgenové fotoniky (2015 – 2018). Od roku 2017 se podílí na provádění nezávislého hodnocení provozních událostí na JE Temelín. Dvakrát se na několik měsíců vydal do Vídně. Poprvé v roce 2006 v rámci studentské stáže na Atominstitutu Vídeňské technické univerzity. Podruhé v roce 2021, kdy pracoval pro IAEA v jejích laboratořích v Seibersdorfu v Nuclear Science and Instrumentation Lab. Podílel se zejména na  uvádění do provozu laboratoře využívající neutronové generátory (Neutron Science Facility) a přípravě jejího vzdělávacího programu.  

 

Na katedře zajišťuje výuku v oblasti jaderných reaktorů. Dále se věnuje experimentální a výukové činnosti na školním reaktoru VR-1, využívání neutronových generátorů, a Monte Carlo výpočtům transportu záření. Spolupracuje s IAEA v oblasti jaderného vzdělávání (např. v oblasti vzdálené praktické výuky z reaktoru v rámci „Internet reactor lab“, nebo v oblasti výcviku ve využívání a provozu uzavřených neutronových generátorů).